Mr. Graffiti Boekenkast: DONDI WHITE Style Master General

Een pronkstuk in menig boekenkast: het boek “Dondi White, Stylemaster General, The Life of Graffiti Artist Dondi White”. Geschreven door Andrew “ZEPHYR” Witten en Michael White. Gepubliceerd door Harper Collins Publishers in 2001.

Wie dit boek in zijn of haar bezit heeft prijst zich, vanwege de historische waarde die het heeft, gelukkig. Het boek geeft, op 194 pagina’s, het leven van deze graffiti grootheid weer in beeld en tekst. De invloed die Dondi gedurende zijn leven (1961-1998) heeft op de New Yorkse graffiti scene, de (internationale) kunst wereld en de internationale graffiti scene is enorm. Zijn iconische graffiti schilderingen uit o.a. de “Children Of the Grave”- serie op de metrotreinen van New York zijn een inspiratiebron voor graffiti schrijvers wereldwijd. Verschillende Europese musea stelden zijn werk op doek en papier ten toon en nemen het werk op in hun vaste collectie. Iets dat zelfs tegenwoordig, waar graffiti veel geaccepteerder is,  bijna niet voorkomt.

Dit boek bevat naast talrijke foto’s van (subway) graffiti vele foto’s van schetsen, en canvasses, verhalen van collega schrijvers, een interview uit 1995 en tonnen ander boeiend materiaal… De tekstuele bijdragen van o.a. Henry Chalfant en  Martha Cooper maken nog eens duidelijk hoezeer hun ontmoetingen met Dondi hun eigen leven en carriere hebben bepaald en er mede toe heeft geleid dat het boek “Subway Art” er kwam. Voor diegenen die menen tot aanschaf van dit boek te moeten overgaan: succes! Het boek heeft een zeer hoge verzamelaarswaarde en de enkele (tweedehands) exemplaren die op internationale verkoopsites zo nu en dan te koop worden aangeboden gaan voor honderden euros van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *