Mr. Graffiti

Graffiti Bijlmer Parktheater: 50 jaar Hip Hop

Afgelopen zaterdag vond de Molukse dag op het Kwaku Festival, Nelson Mandelapark in Amsterdam plaats. Eén van de evenementen binnen dit festival wordt gerealiseerd door de organisatie We80sKids. Zij vraagt mij om het graffiti deel op hun evenement te verzorgen: workshops voor de lokale jeugd en vervaardiging van een portret van Kerwin Lucas (beter bekend als Kerwin Duinmeijer). Het evenement, waarbij 50 jaar Hip Hop cultuur wordt gevierd vind plaats in en rondom het Bijlmerparktheater. Ik hoef niet lang na te denken over de vraag. Mijn allereerste bezoek aan de Bijlmermeer is in 1985, samen met ‘partner in art’ Nanny Noya. Als tieners struinen we de straten en flats af om graffiti te fotograferen. Bijna 4 decennia later geef ik graffiti les aan een tiental lokale tieners en maakt Nanny een graffiti portret. De cirkel is rond.

Kerwin Lucas
Terwijl ik de workshops draai is collega Nanny Noya bezig met de vervaardiging van het portret van Kerwin Lucas. De 15-jarige jongen van Antilliaanse afkomst wordt in de nacht van 20 op 21 augustus 1983 neergestoken en overlijdt enkele uren later in een ziekenhuis. De dader is een rechts-extremistische skinhead. Tijdens de vervaardiging van de graffiti zijn er familieleden van Kerwin en vertegenwoordigers van Stichting Vrienden van Kerwin aanwezig. Het portret wordt aan het Bijlmer Parktheater geschonken.

Een weekend vol energie, warme en kleurrijke mensen in een heerlijke wijk, goede muziek en goed eten. Een weerzien van familie, vrienden en bekenden uit de Hip Hop scene. Dank We80sKids, dank Bijlmer Parktheater dank Bijlmermeer!