Mr. Graffiti

Opfleuren sloopwoningen met Oekraïense jeugd

Woningcorporatie Welbions en Skillz jongerenwerkvragen mij om samen met Oekrainse jeugd enkele dichtgetimmerde woningen in Gemeente Hengelo genomineerd voor de sloop, op te fleuren met graffiti.

Op de dag van uitvoering breng ik verschillende patroontjes aan op de houten platen. De jeugd kleurt deze vervolgens met spuitbussen in en tenslotte worden er bloemen aangebracht. Hier en daar helpt ook een moeder fanatiek mee.

De aanwezige kinderen, te jong om met spuitbussen te werken, leven zich met verf en kwasten uit op schildersdoek. Een Skillz medewerker, stagiaire en vrijwilliger begeleiden de kinderen en jongeren, die allen goed engels spreken.

Het dichtmaken van de woningen is preventief. Het moet vandalisme tegengaan en voorkomen dat men de woningen betreed. Omdat er nog mensen in de straat wonen is gekozen om de platen op te fleuren met graffiti en zo de straat nog enigszins leefbaar te houden.

Gezien de vele positieve reacties van buurtbewoners, oud bewoners, kinderen, tieners, pubers en hun ouders is het inzetten van graffiti om verloedering tegen te gaan een goede zet!