Mr. Graffiti: Artistieke opknapbeurt fietstunnel A1

De ruim 200 meter lange fietstunnel onder de A1, ter hoogte van de Deuringerstraat, is de vele passanten al jaren een doorn in het oog vanwege de lelijke, in de haast en illegaal aangebrachte, graffiti uitingen. Tijd voor een artistieke opknapbeurt! Mr. Graffiti werkt daarvoor een plan uit. In samenspraak met de gemeente Hengelo ontstaat er een ontwerp die voldoet aan de eisen. Zo verzoekt zij om de schildering o.a. rustig ogend te houden en als thema verkeer te nemen.

Jongeren van het lokale jongerenwerk  komen wekelijks bijeen om plaatjes voor het ontwerp aan te dragen en de compositie samen te stellen. Voordat de jongeren met het schilderwerk van start kunnen wordt de tunnel , gedurende twee dagen, eerst goed schoongemaakt. Dat doen de jongeren  met hogedrukreinigers en bezems.  Gedurende de herfstvakantie werken de ruim 50 jongeren aan de facelift van de tunnel. De meesten zijn afkomstig uit de omliggende wijken Slangenbeek, Hasseler Es en Sterrenbuurt.

In afwisselende groepssamenstelling zijn de jongeren de hele vakantie in de weer met rollers, kwasten en spuitbussen. Zij weten niet van opgeven en worden aangemoedigd door de constante stroom van complimenten van passanten en buurtbewoners. Uit evaluaties blijkt dat het goed is voor het zelfbeeld van de jongeren. Ze krijgen er een enorme boost van. Ze leren zo ook omgaan met complimenten, iets wat niet alle jongeren gewend zijn. Behalve artistieke doelen zit een dergelijk project vol met agogische doelen. De jeugd leert rekening te houden met elkaar, de opdrachtgever, buurtbewoners en dagelijkse passanten. Men leert verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast doen de jongeren ook vaktechnische vaardigheden op. Na afloop weten de meeste jongeren met de verschillende materialen om te gaan en ervaart men de kracht van nadenken, overleggen, uitvoeren en evalueren. En er ontstaan nieuwe vriendschappen. Voor het jongerenwerk is het een project waarbij zij volop signaleert. Jongeren gedragen zich in een dergelijk project ook weer anders dan thuis, op school of in het jongerencentrum.
De jongeren uiten de wens om ook de tunnel aan de IJsbaanweg onder handen te mogen nemen. Een idee dat ook door vele passanten geopperd wordt.