Mr. Graffiti: Artistieke opknapbeurt fietstunnel De Hakte

Fietstunnel De Hakte is de vele passanten al jaren een doorn in het oog vanwege de lelijke, in de haast en illegaal aangebrachte, graffiti uitingen. Tijd voor een artistieke opknapbeurt! Mr. Graffiti werkt daarvoor een plan uit. In samenspraak met de gemeente Hengelo ontstaat er een ontwerp die voldoet aan de eisen.

Zo verzoekt zij om de schildering o.a. rustig ogend te houden en, met het oog op de nabijgelegen sportverenigingen, als thema sport en beweging te kiezen. Jongeren van het lokale jongerenwerk  komen wekelijks bijeen om plaatjes voor het ontwerp aan te dragen en de compositie samen te stellen. Voordat de jongeren met het schilderwerk van start kunnen wordt de tunnel eerst goed schoongemaakt. Dat doen ze met hogedrukreinigers en bezems.

Gedurende de herfstvakantie werken de jongeren aan de facelift van de tunnel. Daarbij aangemoedigd door de constante stroom van complimenten van passanten en buurtbewoners. Uit evaluaties blijkt dat het goed is voor het zelfbeeld van de jongeren. Ze krijgen er een enorme boost van. Ze leren zo ook omgaan met complimenten, iets wat niet alle jongeren gewend zijn. Behalve artistieke doelen zit een dergelijk project vol met agogische doelen. De jeugd leert rekening te houden met elkaar, de opdrachtgever, buurtbewoners en dagelijkse passanten. Men leert verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast doen de jongeren ook vaktechnische vaardigheden op.

Na afloop weten de meeste jongeren met de verschillende materialen om te gaan en ervaart men de kracht van nadenken, overleggen, uitvoeren en evalueren. Om vervolgens de te verbeteren punten mee te nemen. De gemeente Hengelo is erg tevreden en wordt door de burgemeester hoogstpersoonlijk onthult. Hij looft de inzet van de jongeren en sluit de plechtigheid met hen af middels een hapje en drankje.